Steenstraat 68 Arnhem, 6828CN, 026-4424067

Pop-up_Display_jpeg.jpg

GardenSessions

Metropole Garden Sessions

Bert Lochs kwartet

7 oktober 2018 1600 uur

bertlochskwartet.JPG

Wij  ontvangen u graag in onze schitterende binnentuin

Genieten van geweldige muziek

 
mockup_gardensessions.JPG

Elke zondagmiddag Live Jazz Concert in binnentuin Metropole

aanvang 1600 uur

ENTREE GRATIS

 

reserveer Jazz diner

eten_gardensessions.JPG

Acht heerlijke gerechtjes die worden geserveerd tijdens het concert  € 20

 

Programma

September 2 OPENING Seizoen  Jeroen Pek & friends

september 9 Vera Naus kwartet

September 16 Jerome Hol trio

September 23 WonderYears 

september 30 fRANS jAN VAN DER hOEVEN, bERTHIL bUSsTRA EN MARC SCHENK

Oktober 7 BERT LOCHS KWARTET

Oktober         28     jeroen Pek meets Jasper van ’t Hof

November      4     Mutida, featuring Sanne Rambrags

November    11     Christian Pabst Trio

November    18    DiMaMi, featuring Miguel Boelens

November   25    Frank Montis trio

December       2    David Golek trio  

December       9    Vera Westra kwartet

December     16    Michiel Braam’s Nos Otrobanda

 

 

 vera naus

vera naus

 WonderYears

WonderYears

vera Naus

“Vera Naus is een van de jonge opkomende zang talenten (..). Zij overtuigd in haar “story-telling” en door haar brede muzikale palet aan invloeden” (Fay Claassen).

De zangeres, die in haar jeugd opgroeide met pop- en rockmuziek, ontdekte op 14-jarige leeftijd de jazz. Tijdens haar Conservatoriumopleiding in Utrecht en Rotterdam leerde ze tevens de schoonheid kennen van zowel Westerse als ook Indiase klassieke muziek en ontwikkelde zo een eigen geluid. 

Deze unieke sound is duidelijk te horen op haar debutalbum “Young Heart”, dat ze in 2017 uitbrengt. Op de CD fuseren de verschillende muzikale invloeden van de zangeres in tien originele composities. Ondanks de technisch complexe muziek  staan de tekst en emotionele verbintenis met het publiek altijd centraal. Tijdens de Leidse Jazz Award 2013 ontving Vera persoonlijk lof voor haar intonatie, articulatie en tekstbehandeling. Ze werd door de jury beschreven als „verteller van grootse verhalen, bedachtzaam en intellectueel“.

Tijdens het concert in Grand Café “Metropole” zal ze oude Jazzstandards presenteren als ook moderne stukken. Daarnaast geeft ze een kijkje in haar album.

Voor de gelegenheid nodigt ze drie jonge muzikanten uit, die ze alleen heeft ontmoet tijdens Jazz-sessies in Rotterdam.

Bassist Thomas Pol ontving in 2013 een studiebeurs, die hem hielp een twee jaar durende Masteropleiding aan de University of New Orleans te volgen. Zijn spontane, sterke en groovende spel maken hem een gevraagde bassist en een uitstekend fundament voor elke band.

Toetsenist Koen Schalkwijk heeft een masterdiploma van het Conservatorium Amsterdam op zak en bracht onlangs een CD uit met zijn eigen band Koeniverse3. Met de warme, karakteristieke klanken van de Wurlitzer zorgt hij voor prachtige harmonieën en klankkleuren.

Trompettist Ian Cleaver, die op vijfjarige leeftijd al op zijn droominstrument begon en in 2016 het Prinses Christina Concours won zal met zijn verfrissende en smaakvolle melodielijnen de groep complementeren.

Line-up:

Vera Naus - zang

Ian Cleaver - trompet

Koen Schalkwijk - wurlitzer piano

Thomas Pol - contrabas / e-bas

 

 

 
bert loch.jpg

 

Bert Lochs kwartet

is onder muzikanten geen onbekende. Door zijn persoonlijke aanpak en eigenzinnigheid niet zo bekend bij het grote publiek, maar de fijnproevers onder de jazz- en muziekliefhebbers weten hem en zijn vele projekten al jaren te vinden en waarderen. Het resulteerde meermalen in optredens op het North Sea Jazz Festival, een optreden met de wereldberoemde pianist Enrico Pieranunzi en vele optredens in binnen- en buitenland met eigen projekten zoals zijn kwartet Braskiri, het impro-filmbegeleidingstrio Silent Live, Utrecht Jazz Archipel, Pieter Bast ESP en nog veel meer.

Bert is een lyrisch improvisator maar schuwt ook wat ongepolijster spel niet. Vinnig op trompet, sprookjesachtig op de bugel en alles daar tussenin.

De samenwerking met topbassist Jasper Somsen beslaat inmiddels meer dan 10 jaar. Eerst in Trio Bert Lochs, later in de Jasper Somsen Group (waar ook Tilmar Junius in speelde) en nu in het filmimpro-collectief Silent Live. Jasper is inmiddels een internationaal veelgevraagd bassist, hij werkt samen met o.a. Enrico Pieranunzi, Jean Michel Pilc, Bob Sheppard en vele anderen.

Pianist Tilmar Junius is de pianist die iedereen zou moeten horen, maar die we lekker voor onszelf houden. Het best bewaarde geheim in pianoland.

Tot slot drummer Wim Kegel, die al vroeg naam maakte in allerlei bezettingen, zelfs nog speelde met Pat Metheny en Michael Brecker, bekend van o.a. Special Delivery en Jungle Boldy, en inmiddels o.a vaste stuwende kracht in Berts kwartet Braskiri en zijn eigen Drumwise met pianist Marc van Roon

Persquote:

‘Vooral Lochs weet te imponeren met fantasievol trompetspel en zijdezachte solo’s op de bugel. Lochs is een lyricus pur sang, die in zijn ballads prachtige verhalen vertelt: intense muziek vol tederheid en verlangen’ Cyriel Pluymakers, Jazzenzo

 

 

 

Wonderyears

Stevie Wonder veroorzaakte een muzikale aardbeving toen hij in de zeventiger jaren in relatief korte tijd een aantal legendarische platen uitbracht.

Bijna alle composities uit die tijd groeiden uit tot hits en behoren sindsdien tot ons collectieve geheugen. 

Maar Stevie's mix van grooves en aanstekelijke melodieën gecombineerd met jazz invloeden is niet alleen geschikt om op feestjes te draaien of keihard in de auto.

Veel van zijn stukken blijken ook een perfecte uitnodiging te zijn voor jazz improvisaties. 

Jasper Blom, Sean Fasciani en Felix Schlarmann spelen in een jazzbezetting met sax, bas en drums uitsluitend composities van Stevie Wonder en brengen met hun programma WonderYears een ode aan een van de meest creatieve songwriters van de twintigste eeuw.

line up:

Jasper Blom - saxofoon

Sean Fasciani - bas

Felix Schlarmann - drums

 

 

Frans van der Hoeven invites Berthil Busstra en Marc Schenk.

 Alle drie groeiden op in te tijd van Ferry Maat's Soulshow op radio "Hilversum 3".In dit trio met de meesterlijk fenderpianist Berthil Busstra laat van der Hoevenzijn liefde voor de electro akoestische jazz van de 70's horen. Drummer Marc Schenk van de bekende urban jazz formatie Gare du Nord is de groove machine in dit Fender trio.

berthil  bustra.jpg

Berthil Busstra

 

Frans van der Hoeven -Bass- speel(t) (de) in Jasper Blom Quartet, Tineke Postma Quartet, the European jazz Trio, Jeroen van Vliet's Sikeda, Peter Tiehuis Trio;

Berthil Busstra-Fender -Piano- speel(t) (de) in The Great Eyeballs’, ‘Buzz Bros Band’ ‘The Jazzinvaders’

Marc Schenk -Drums- speel(t) (de) in Gare du Nord ,the Great Eyeballs, Buzz Brothers Band

Allen werden beïnvloed door muziek van Rogier van Otterloo met Rob Franken (Turks Fruit); Herbie Hancock’s Headhunters;Earth wind&Fire en Stevie Wonder

  Frans van der Hoeven

Frans van der Hoeven

Jeromehol.jpg

jerome Hol trio

 

De line -up:

Boudewijn Lucas op bas,

Erik Kooger op drums

Jerôme Hol Gitaar.

Jerôme Hol Bio
De laatste jaren heeft Jerôme Hol zich in sneltreinvaart ontwikkeld tot één van demeest eigenzinnige gitaristen van zijn generatie. Jerôme is de vaste gitarist in de Hans Dulfer band en deelde ook het podium met o.a. Billy Cobham, Dr. Lonnie Smith,Michiel Borstlap, Dick de Graaf’s Cry Baby, en Teus Nobel Liquid Music Quintet.


Het nieuwe album “Sneak Peek” is een grote stap vooruit in de ontwikkeling van zijneigen geluid. Stevig gitaarvuurwerk waarin hij heavy metal sound weet te combinerenmet de warmte van de blues en de harmonische subtiliteit van jazz. Samen met bassistBoudewijn Lucas (Metropole Orkest, Michiel Borstlap Gino Vanelli) en drummer Erik Kooger (Michiel Borstlap, Gino Vannelli) geeft hij optredens vol heavy gitaar fusion, rock en blues.
Het album ’Sneak Peek’ staat op nr. 4 in de top 10 van de best verkochte jazzplaten van het jaar 2017 bij Platomania.

Media over Sneak Peek:


‘Met Sneak Peek heeft Jerôme Hol een prachtig album afgeleverd dat interessant is voor wie uitgedaagd wil worden, maar tegelijk zo muzikaal dat je geen muzikant hoeft te zijn om het mooi te vinden’

Steven Faber Gitarist mei 2017
‘Goeie genade wat gaat die man los! Maar ook als Hol gas terugneemt, zoals in Mayer of in Trip, blijft er genoeg ruimte op het puntje van je stoel over. Genieten, dit
Sneak Peek!’

ietmar Terpstra Jazzism juli 2017 ‘Ruig, vrij maar ook van een zekere gepolijste schoonheid’ ‘Hol Immers op zijn Fender Stratocaster heeft binnen het genre zijn eigen identiteit ontwikkeld’ Erno Elsinga Jazz en Zo maart 2017

 

 

 

                   JASPER VAN ’T HOF (Boy Edgar Prijs 2018)

jasper-van-thof_01-gr.jpg

 Jasper van t Hof

 

   line-up

Jasper van ’t Hof/toetsen – Jeroen Pek/fluiten – David de Marez Oyens/bas – Onno Witte/drums

 

Speciaal voor een spetterende opening van de gloednieuwe concertserie “The Metropole Garden Sessions” in Grand Cafe Metropole te Arnhem, heeft jazzfluitist Jeroen Pek een wel heel uniek kwartet samengesteld. Toetsentovenaar en Boy Edgar Prijs winnaar 2018 Jasper van ’t Hof is daarin een belangrijke smaakmaker. Met bassist David de Marez Oyens en drummer Onno Witte staat dit viertal garant voor een avontuurlijke en energieke jazz ontmoeting die niet gemist mag worden!

Jasper van ’t Hof

heeft zich binnen alle stijlen van freebop tot jazzrock, free-jazz en fusion begeven en laat zich ook na vijftig jaar niet op een bepaalde richting vastpinnen.” Aldus het juryrapport Boy Edgar Prijs 2018. Met honderden composities en een enorme rij platen/cd’s op zijn naam behoort autodidact en muzikale avonturier van ‘t Hof al meer dan 50 jaar tot de absolute top van de Europese jazz. Reeds in de jaren 60 van de vorige eeuw maakte hij furore met Association PC van drummer Pierre Courbois. Al snel ontwikkelde hij zich als een pionier van de Europese jazz-rock en speelde met geestverwanten als Jean Luc Ponty, Eef Albers, Philip Catherine, Jan Akkerman, Aldo Romano en Didier Lockwood. Al snel volgden ‘experimentele’ Amerikanen als saxofonisten als Bob Malach, Ernie Watts, Archie Shepp en Joe Farrell en later bassisten Steve Swallow en John Lee, drummers Gerry Brown en Alphonse Mouzon, fluitist Jeremy Steig en de Braziliaanse percussionist Airto Moreira. Met de naar Europa verhuisde saxofonist Charlie Mariano vormde Van ’t Hof in 1973 de internationaal spraakmakende band Pork Pie met verder Philippe Catherine (gitaar), Aldo Romano (drums) en Jean François Jenny-Clarke (bas). De ‘worldfusion’ groep Pili Pili waar o.a. saxofoniste Tineke Postma en zangeres Tutu Puoane ook deel van uitmaakte, betekende een volgend hoogtepunt. Van meer recente datum zijn het ‘1/4tet’ met saxofonist Dick de Graaf, bassist Stefan Lievestro en drummer Jamie Peet, de samenwerking met saxofonist Paul van Kemenade en de groep van de Duitse saxofonist Paul Heller. https://www.jaspervanthof.com/

 

Jeroen Pek

 

Door zijn powerplay, virtuositeit, een enorm pallet aan dynamiek en een volstrekt eigen geluid wordt Jeroen Pek internationaal gezien als een van de meest toonaangevende jazzfluitisten van dit moment. Met zijn zeer uiteenlopende projecten –zoals: 6 Spoons-1 Kitchen, Jeroen Pek European Quartet, Jeroen Pek Band en PitchWhiteStorm- toerden hij in Europa, Noord Afrika en de USA en produceerde een stevige lijst cd’s. Momenteel toert Jeroen met twee internationale formaties, Pitch Plot 4 (met de New Yorkse bassist James Cammack (Ahmad Jamal, Youssou n`Dour) en Jeroen Pek Quartet (met o.a. de Franse helden gitarist Serge Lazerevitch en bassist Jean-Luc Lehr). Als side-man speelde hij o.a. met Nueva Manteca, drummer Pierre Courbois, Onno Witte’s Wildcard, Egyptische toestenist Fathy Salama en Catalaanse bassist Giulia ValleJeroen is twee maal genomineerd voor de compositie prijs van het prestigieuze Thelonious Monk Intitute of Jazz in Washington D.C. (US). Daarnaast is hij docent fluit op de jazz afdeling van het ArtEZ conservatorium in Arnhem (NL) en verzorgde onder meer master classes op het Liszt Conservatorium in Budapest (H), Flute Festival Gland (CH) en Flute Convention Milano (I) . www.pitchplotmusic.com

Bassist David de Marez Oyens

Symphonie Orkest, Metropole Orkest, George McCrae, Nippy Noya, Sister Sledge, T-Spoon, Ten-Sharp, FLORiS, Room Eleven, Kaz Lux, Denise Jannah en Cor Bakker. Verder speelde hij onder meer met Rob Madna, Michiel Borstlap, Bart van Lier, Nueva Manteca, Leonardo Amuedo, Marc Bischoff, Eef Albers, Wim Overgaauw, Michel Petrucciani,, Thijs van Leer, Didier Lockwood, Randy Crawford, Three Degrees, Mike Mainieri en Dick Oats, Tot zijn meer “vaste” groepen behoren Margriet Eshuijs band, Jan Akkerman, Jeroen Pek’s PitchWhiteStorm, René Engel Band, Ives Ensemble, Bohemian Groove Orchestra, The New Conrad Miller Trio en Eric Vaarzon Morel's Flamenco opera: El Greco.

De Nederlandse drummer Onno Witte

staat te boek als een muzikale omnivoor met een stevige internationale staat van dienst. Hij toerde in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Afrika met een breed scala aan bands zoals de batucada groep Medicamento, Randal Corsen’s Cross Curents, jazz-rock bands als PitchWhiteStorm en Alter Ego, akoestische jazz zoals WO IV en het Jeroen Pek Quartet, ethnic jazz met 6 Spoons, 1 Kitchen. Onno Witte maakt ook deel uit van Pitch Plot 4 (feat. James Cammack). Zijn eigen project, Onno Witte’s Wildcard, met gast spelers als de Duitse saxofonist Volker Winck is een van de opvallende high-lights in zijn loopbaan. www.owme.nl

 

 

jeroen_pek.jpg
  STORMVOGEL

STORMVOGEL

 

 

STORMVOGEL

Stormvogel (*1968) is een artistieke duizendpoot en in lichte muziek actief als progjazz-toetsenist, componist en concertorganisator. Geïnspireerd door uiteenlopende muziekvormen uit alle tijden en windstreken, ontwikkelde hij een eclectische speelstijl, vol avontuur en bezieling. Na zijn studie (bij Karel Boehlee), werkte hij in binnen- en buitenland met artiesten als Joseph Bowie (Funkedelic) Lucas van Merwijk, Theodossii Spassov, Tommy Smith, Chander Sardjoe, Oene van Geel, Tineke Postma, Niladri Kumar, Eef Albers, Nabil Khemir, Ben van den Dungen, Roman Stolyar, Jeroen Pek, Onno Witte, Ruud Breuls, Leo Janssen, Wieke Garcia, Faut Pas Ballet en Samadhi Dance Company