Steenstraat 68 Arnhem, 6828CN, 026-4424067

MetroGarden-peterarends_aangepast.jpg

Garden Sessions


Metropole Garden Sessions

Henk Kraaijveld kwintet

zondag 27 januari 2019

1600 uur

Wij  ontvangen u graag in onze schitterende binnentuin

Genieten van geweldige muziek

entree gratis

 

 
MetroGarden-peterarends_aangepast.jpg

Elke zondagmiddag Live Jazz Concert in binnentuin Metropole

aanvang 1600 uur

ENTREE GRATIS

lekker! Jazz borrelplank

“Music & more” Lekker snacken en genieten van fijne muziek!

jazz borrelplank.jpg
 

Programma

Januari          20       Martin Verdonk

Januari          27       Henk Kraaijveld

Februari        03       Angelo Verploegen

Februari        10       Philipp Rüttgers

Februari        17       Michiel Stekelenburg

Maart            10       Oene van Geel

Maart            17       Bops trio

Maart            24       Ineke Vandoorn

Marc van Vugt

 

Henk Kraaijeveld Kwintet

Henk Kraaijeveld is een veelzijdige jazzvocalist en songwriter die meeslepende lyrische muziek samenbrengt met sterke poëtische teksten en verrassende improvisaties. Speelse lichtvoetigheid en intense grooves wisselen elkaar af, met invloeden uit zowel klassieke als popmuziek. Hij laat zich inspireren door o.a. Pat Metheny, Coltrane, Sting en Bobby McFerrin.

Henk Kraaijeveld kwintet

Henk Kraaijeveld kwintet

“jazznummers van hoog niveau (…) prachtig samenspel tussen zanger en instrumentalisten. Soms bijna te mooi…” - Zing Magazine

‘Een hoogtepunt vormt de introductie van het nieuwe kwintet van vocalist Henk Kraaijeveld, (…). Hij heeft zich ontwikkeld tot een bijzonder interessante muzikale persoonlijkheid, die met saxofonist Paul van der Feen het nodige muzikale risico neemt. Muzikaal samenspel op het scherpst van de snede, spatzuiver en met bijzonder spannende solo’s van Van der Feen op sopraansaxofoon.‘ - Jazzenzo.nl - UJazz festival 16 december 2017

2009_12_24_IMG_6369Angelo_Verploegen_(c) Cees_van_de_Ven_300dpi (002).jpg

“Angelo Verploegen is een van de weinige trompettisten die de lager gestemde, loggere, maar ook kleurrijker intonerende bugel als eerste instrument heeft.

Philipp Rüttgers.jpg

Philipp Rüttgers Trio

Drums Ruud Voesten

Piano Philipp Rüttgers

Bas Alessandro Fongaro

 
 

Philipp en Alessandro kwamen elkaar tegen in het Chronometers Orchestra olv Zacharias Falkenberg. Beiden voelden voor een vervolg om samen te spelen en grijpen de kans om in Grand Cafe Metropole hun liefde voor Jazz muziek, Groove en Improvisatie te delen. Beiden zijn bandleider van hun eigen formaties en componeren ook voor uiteenlopende bezettingen. Aangevuld met Ruud Voesten op Drums, ook oud student bij Artez Arnhem, zullen ze de verschillende facetten van het piano trio format onderzoeken.

 

Oene van Geel & friends

Oene met F-Quintone (002).jpg

Componist / altviolist Oene van Geel (1973) is een muzikale avonturier. Beïnvloed door jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie, gebruikt hij zijn virtuoze improvisatievaardigheden en zijn compositietalent voor een breed scala aan muzikale activiteiten. In 2013 ontving hij de VPRO Boy Edgar Prijs.

Voor deze Metropole middag neemt Oene muzikanten mee met wie hij al een lange historie heeft. Maurice Rugebregt ontmoette hij al midden jaren ’90 op het conservatorium van Rotterdam. Er was meteen een bijzondere muzikale klik en vriendschap. Mark Haanstra ontmoette hij net na zijn afstuderen op een sessie in Amsterdam en vele gezamenlijke bands en projecten, binnen en buiten Nederland, volgden. Onlangs hadden ze een albumrelease en tour van hun ‘Shapes of Time’ project. Via een Moluks project van Maurice speelde Oene voor het eerst met Udo Demandt. Door de jaren heen kwamen ze elkaar daarna vaker op het podium en in de studio tegen. Recent deden ze samen een project rondom de stad Istanbul voor het Oriental Landscapes festival. Het nu samenbrengen van deze spelers brengt Oene veel genoegen. Het zijn allemaal echte teamspelers die ook solistisch hun momenten pakken. Het repertoire zal bestaan uit jazz standards en eigen stukken 

 Oene van Geel - altviool/ zang Maurice Rugebrecht - gitaar Mark Haanstra - contrabas Udo Demandt - percussie

The Bobs

The Bobs

The Bobs

The Bobs is een, op initiatief van saxofonist Ewout Dercksen  gestart jazztrio, verder bestaand uit bassist Taeke Stol en drummer Wim de Vries.  De muziek is experimenteel en avontuurlijk maar nooit ontoegankelijk.

Sterke melodieën en duidelijke structuur in de muziek zorgen ervoor dat de luisteraar steeds geboeid blijft. Improvisatie en gecomponeerde muziek lopen daarbij naadloos in elkaar over.

De leden van de band komen uit omgeving Arnhem en Nijmegen en hebben alle vier hun sporen in de jazzmuziek meer dan verdiend.

Foto Ineke en Mark (002).jpg

Ineke Vandoorn & Marc van Vugt

Ineke Vandoorn & Marc van Vugt staan in Nederland al jaren bekend als een duo dat steeds weer verrast in de intimiteit van kleinere bezettingen of in originele en verrassende crossover projecten als met het Nederlands Kamerkoor en Het Metropole Orkest. Op een boeiende wijze verkennen ze de grens tussen improvisatie en eigen composities, tussen eigenzinnige interpretaties van standards en versmeltingen met andere muzieksoorten. Ze brachten 11 cd's uit, speelden over de hele wereld op toonaangevende festivals en podia w.o. Montreal, New York, Tokyo, Parijs, en werkten met internationaal vermaarde musici als Thomas Chapin, Robin Eubanks, Kenny Wheeler, Alain Clark en Norma Winstone. Ineke is een avontuurlijke en indrukwekkende zangeres die bekend staat om haar intense bereik, haar extreme precisie en warme vocalen. Marc is een componist en gitarist die bekend staat om zijn kleurrijke arrangementen en boeiende improvisaties. Samen maken ze creatieve en toegankelijke muziek die je op een aangename manier voorbij het gewone brengt. Hun songs verleggen emotionele en melodische grenzen en creëren intieme muzikale landschappen. 

 
 
Sanne Rambags Mudita

Sanne Rambags Mudita

Sanne Rambags Mutida

"Mudita betekent sympathische vreugde.

Het is het voelen van vreugde voor het geluk en succes van anderen.

In deze uitzonderlijke bezetting worden de muzikale achtergronden van drie jonge muzikanten verweven in één geluid. Zangeres Sanne Rambags, pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits verkennen de grenzen van hun instrument. Met hun warme klanken en melancholische improvisaties zijn ze in staat een breed publiek te raken en een bijzondere sfeer te creëren. Door het minimalistische spel en de vrije composities is geen enkel concert hetzelfde, op één enkel aspect na: de magie die ontstaat tijdens het musiceren.

In april 2018 is hun eerste album Listen To The Sound Of The Forest bij het Nederlandse label ZenneZ Records uitgekomen. De composities op het debuut album van Mudita zijn vertalingen van het geluk dat voelbaar is wanneer je in verbinding staat met jezelf en iedereen om je heen. Composities over zoeken, verlangen en loslaten met de natuur als grootste bron van inspiratie."

 

Christian Pabst

De in Amsterdam gevestigde Duitse jazz pianist Christian Pabst presenteert zijn internationale trio! Zij laten eigen composities en standards horen, met een prachtig geluid,lyrische sferen en spannende improvisaties. Wanneer de internationale pers hem beschrijft, worden vaak woorden gebruikt zoals ‘een dichter op de piano’ of ‘een buitengewoon lyrische muzikant’. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat de basis voor zijn muziek altijd een verhaal is en vooral een persoonlijk verhaal. Pabst, die ook filmmuziek schrijft, is een muzikale verteller die in beelden denkt als hij componeert en speelt. Diep geworteld in de vrijheid van jazz neemt het ChristianPabst Trio de luisteraar mee op een muzikale reis door een cinematische klankwereld Elegant gecomponeerde passages gaan als vanzelf over in krachtig samenspel en een vuurwerk van improvisatie. De poëzie openbaart zich door het samengaan van verschillende artistieke en culturele invloeden en weet zo luisteraars van alle muzikale achtergronden te boeien. Een spannende balans tussen compositie en improvisatie.

Christian Pabst begon zijn carrière in de BuJazzO (Duitse Jeugd Jazz Orkest) waar hij met musici zoals Jiggs Wigham, Ed Partyka, Mike Herting, Dennis Russel-Davies, Niels Klein en Julia Hülsmann samenwerkte. Sinds meer dan 10 jaar woont hij in Amsterdam en is te vinden op alle grote internationale podia , met diverse projecten.. 2011 kwam zijn debuut album uit (“Days of Infinity” feat. Gerard Presencer), gevolgd door “Song of Opposites” in 2014, waarbij zijn trio met strijkers en blazers werd uitgebreid. 2018 presenteerde hij zijn nieuwe plaat “Inner Voice”. Pabst tourt regelmatig de hele wereld over, o.a. in de VS, Nieuw-Zeeland, Australië, etc. en door heel Europa. Downbeat journalist Scott Yanow omschrijft Christian‘s pianospel als “verbonden met de groten van de jazz, origineel en persoonlijk.”. Naast zijn solo werk spelt Pabst als sideman met artiesten zoals Lionel Loueke, Jeroen Pek’s Pitch Plot 4 feat. James Cammack, Lubos Soukup, Jasper Somsen, Hermine Deurloo, etc.

www.christianpabst.com

www.facebook.com/christianpabsttrio

 
Christian Pabst

Christian Pabst

Dimami


De muziek van Dimami klinkt als jazz die even makkelijk invloeden uit funk, pop, Indiase muziek en onregelmatige maatsoorten uit de Balkan toelaat als hints naar jazzhelden zoals Thelonious Monk en Sonny Rollins bevat. Het levert muziek op die aan de ene kant geworteld is in de jazzgeschiedenis en lekker ouderwets kan klinken en aan de andere kant een zeer persoonlijke blik op deze tijd biedt. Of zoals Frans van Leeuwen in NRC schreef: ‘Alles wat jazz moet hebben: inzet, spanning en improvisatie, zonder dat het hersenloos wordt.’ Dimami bracht vanaf 2001 5 cd’s uit en deed projecten met gitarist Anton Goudsmit, saxofonist Mete Erker en trombonist Joost Buis. In 2006 tourde het trio door Nederland in het kader van de Young VIP Tour.

Dion Nijland – contrabas Makki van Engelen – drums Miguel Boelens - altsaxofoon

Frank Montis

Dimami

Dimami

Montis 2 (002).jpg

 Eenmal besmet met de Hammond-koorts besteedde Frrank Montis veel tijd achter de door zijn vader aangeschafte Hammond B3. Vele jaren later ging hij samenwerkien met The Jazz Invaders en richtte hij met saxofonist Rolf Delfos de formatie DelMontis op. Naast DelMontis speelde Frank bij o.a. The Soul Snatchers en Laura Vane & The Vipertones. Begin 2014 werd Frank als toetsenist en componist benaderd door de urban jazzformatie Gare Du Nord, waarmee hij 2 seizoenen tourt. Sinds 2016 speelt hij in het trio “Montis, Goudsmit & Directie”, met gitarist Anton Goudsmit en drummer Cyril Directie en in 2017 begint hij met muzikale soulmates Bas van der Wal, Salle de Jonge en Anouk Verdonk de hammondgroove band SPARK. Ter gelegenheid van de Metropole Garden Sessions neemt hij drummer Pim Dros (DelMontis) en percussioniste Anouk Verdonk (SPARK) mee. 

 

David Golek Trio

Hendrik Mueller - Contrabas Sun Mi Hong - Drums David Golek - Gitaar & composities

 

Golek Mueller  Yung (002).png

Gitarist en componist David Golek is actief in de jazz en de Wereldmuziek scene. Zijn persoonlijke stijl en muzikale oeuvre omvat verschillende muzikale stromingen en heeft altijd een eigen herkenbaar geluid .Na jaren klassieke piano bestudeerd te hebben, is David overgestapt naar de gitaar. Deze bestudeerde hij autodidactisch waarna hij besloot om aan het hoger muziekonderwijs te gaan studeren waar hij zich focuste op jazz en improvisatie. Naast zijn eigen muzikale projecten is David betrokken bij verschillende groepen als sideman/ sessiemuzikant. Hij speelt in traditionele en moderne jazzgroepen, etnische en wereldmuziek georiënteerde groepen en projecten gefocust op moderne dans en film. David heeft opgetreden met diverse uitstekende muzikanten, zoals onderandere: Benny Bailey, Ravi Coltrane, Lonnie Smith, Walter Blending, Wycliff Gordon, Ron Westray, Arnie Lawrence, Philip Harper, Dale Barlow, Michael Moore, Gary Smulyan, Dick Oats , Franck Amsallem, Simin Tander, Ferdinand Povel, John Ruocco, Anthony Cox, Alex Coke, Eli degibri, Avishai Cohen, Dmitry Shapko, Nelson Latif, Ana Beck, Jimmy Omonga, Odrey Shakir, Maria Jose Ortiz, Jasper Blom, Benjamin Herman, Gerard Kleijn, Mike Roelofs, Oene van Geel, Sean Bergin, Ferdinand Povel, Berend Van Den Berg en veel meer. Zijn laatste cd met zijn groep Tiltan werd verkozen tot een van de beste 5 Wereldmuziek cd's van het jaar 2014 en een van de beste 20 cd's van het jaar 2014 in Het Parool. Zijn laatste cd 'A Road Less Traveled', werd zeer geprezen in de nationale en internationale pers.

Zangeres Vera Westera is geen onbekend gezicht in Arnhem

Op veel verschillende podia in allerlei bezettingen is ze al te horen geweest en hopelijk zal dat nog lang zo doorgaan. Tijdens de Metropole Garden Sessions speelt ze samen met haar band 'Vera & Friends’ - al sinds hun studie op het ArtEZ Conservatorium kennen deze vrienden elkaar en spelen ze samen, en dat is te merken: een initiatiefrijk kwartet dat de gevoelige scheidslijn tussen jazz en pop feilloos weet te raken. Elk optreden is weer anders en je weet nooit welke kant ze met z’n vieren op gaan. Strakke beats op een cajon, virtuose improvisaties, onverwachte vette sounds, backing vocals van de mannen die de veelzijdige en unieke stem van de zangeres bijstaan en nog meer kleur geven - mooie muziek waarop óók gezwijmeld en gedanst kan worden - want luisteren doe je vanzelf.

Vera Westera - zang, Clemens Horn - toetsen, Jan Flubacher - contrabas, Thijs Verwer - cajon/percussie

Vera Westra Kwartet

Vera Westra Kwartet

 
foto Marjan Smeijsters

foto Marjan Smeijsters

Nos Otrobanda

speelt traditionele Curaçaose muziek, voornamelijk van componisten uit de Palm dynastie. Pianist Michiel Braam is de belangrijkste prijs op het gebied van jazz toegekend, de Boy Edgar Prijs, en toerde met zijn bands over de hele wereld. Afgelopen juni was hij met dit trio Nos Otrobanda op Curaçao. De uitverkochte concerten werden door een uitzinnig publiek met groot enthousiasme ontvangen. Het Antilliaans Dagblad schreef erover het volgende:

“Het werd een boeiend en wervelend concert, waarbij menigeen met de voeten bleven meetikken op de maat. Braam speelde op voortreffelijke wijze. In de composities 'Ina' en 'Winy' vooral leefde hij zich helemaal uit en gingen zijn vingers als een wervelwind over de toetsen van de vleugel, waar de klanken van uiteenspatten. Vol overgave werd hij daarbij begeleid door bassist Aty de Windt, die helemaal in het spel opging en percussionist André Groen, afwisselend op de conga of op de raspa en vaak ook op allebei tegelijk. Groen gaf een staaltje van vakmanschap op de conga en met de raspa, tijdens een solo-optreden in een onderdeel van de compositie 'Cocktail di Shon Jan'. Aty de Windt stal in 'Maria Cervantes' de show in een solo gitaar met zang, wat de zaal tot meezingen aanspoorde.”

Inmiddels heeft het trio een album uitgebracht, “The Curaçao Experience”, met daarop 18 traditionals en enkele eigen composities aan het repertoire toegevoegd, en is het een toonaangevend vertolker van traditionele Antilliaanse muziek en tevens pleitbezorger van de mogelijkheden die deze verrukkelijke muziek voor de toekomst biedt.

 
vera naus

vera naus

WonderYears

WonderYears

 

vera Naus

“Vera Naus is een van de jonge opkomende zang talenten (..). Zij overtuigd in haar “story-telling” en door haar brede muzikale palet aan invloeden” (Fay Claassen).

De zangeres, die in haar jeugd opgroeide met pop- en rockmuziek, ontdekte op 14-jarige leeftijd de jazz. Tijdens haar Conservatoriumopleiding in Utrecht en Rotterdam leerde ze tevens de schoonheid kennen van zowel Westerse als ook Indiase klassieke muziek en ontwikkelde zo een eigen geluid. 

Deze unieke sound is duidelijk te horen op haar debutalbum “Young Heart”, dat ze in 2017 uitbrengt. Op de CD fuseren de verschillende muzikale invloeden van de zangeres in tien originele composities. Ondanks de technisch complexe muziek  staan de tekst en emotionele verbintenis met het publiek altijd centraal. Tijdens de Leidse Jazz Award 2013 ontving Vera persoonlijk lof voor haar intonatie, articulatie en tekstbehandeling. Ze werd door de jury beschreven als „verteller van grootse verhalen, bedachtzaam en intellectueel“.

Tijdens het concert in Grand Café “Metropole” zal ze oude Jazzstandards presenteren als ook moderne stukken. Daarnaast geeft ze een kijkje in haar album.

Voor de gelegenheid nodigt ze drie jonge muzikanten uit, die ze alleen heeft ontmoet tijdens Jazz-sessies in Rotterdam.

Bassist Thomas Pol ontving in 2013 een studiebeurs, die hem hielp een twee jaar durende Masteropleiding aan de University of New Orleans te volgen. Zijn spontane, sterke en groovende spel maken hem een gevraagde bassist en een uitstekend fundament voor elke band.

Toetsenist Koen Schalkwijk heeft een masterdiploma van het Conservatorium Amsterdam op zak en bracht onlangs een CD uit met zijn eigen band Koeniverse3. Met de warme, karakteristieke klanken van de Wurlitzer zorgt hij voor prachtige harmonieën en klankkleuren.

Trompettist Ian Cleaver, die op vijfjarige leeftijd al op zijn droominstrument begon en in 2016 het Prinses Christina Concours won zal met zijn verfrissende en smaakvolle melodielijnen de groep complementeren.

Line-up:

Vera Naus - zang

Ian Cleaver - trompet

Koen Schalkwijk - wurlitzer piano

Thomas Pol - contrabas / e-bas

 

 

 
bert loch.jpg

 

Bert Lochs kwartet

is onder muzikanten geen onbekende. Door zijn persoonlijke aanpak en eigenzinnigheid niet zo bekend bij het grote publiek, maar de fijnproevers onder de jazz- en muziekliefhebbers weten hem en zijn vele projekten al jaren te vinden en waarderen. Het resulteerde meermalen in optredens op het North Sea Jazz Festival, een optreden met de wereldberoemde pianist Enrico Pieranunzi en vele optredens in binnen- en buitenland met eigen projekten zoals zijn kwartet Braskiri, het impro-filmbegeleidingstrio Silent Live, Utrecht Jazz Archipel, Pieter Bast ESP en nog veel meer.

Bert is een lyrisch improvisator maar schuwt ook wat ongepolijster spel niet. Vinnig op trompet, sprookjesachtig op de bugel en alles daar tussenin.

De samenwerking met topbassist Jasper Somsen beslaat inmiddels meer dan 10 jaar. Eerst in Trio Bert Lochs, later in de Jasper Somsen Group (waar ook Tilmar Junius in speelde) en nu in het filmimpro-collectief Silent Live. Jasper is inmiddels een internationaal veelgevraagd bassist, hij werkt samen met o.a. Enrico Pieranunzi, Jean Michel Pilc, Bob Sheppard en vele anderen.

Pianist Tilmar Junius is de pianist die iedereen zou moeten horen, maar die we lekker voor onszelf houden. Het best bewaarde geheim in pianoland.

Tot slot drummer Wim Kegel, die al vroeg naam maakte in allerlei bezettingen, zelfs nog speelde met Pat Metheny en Michael Brecker, bekend van o.a. Special Delivery en Jungle Boldy, en inmiddels o.a vaste stuwende kracht in Berts kwartet Braskiri en zijn eigen Drumwise met pianist Marc van Roon

Persquote:

‘Vooral Lochs weet te imponeren met fantasievol trompetspel en zijdezachte solo’s op de bugel. Lochs is een lyricus pur sang, die in zijn ballads prachtige verhalen vertelt: intense muziek vol tederheid en verlangen’ Cyriel Pluymakers, Jazzenzo

 

 

 

Wonderyears

Stevie Wonder veroorzaakte een muzikale aardbeving toen hij in de zeventiger jaren in relatief korte tijd een aantal legendarische platen uitbracht.

Bijna alle composities uit die tijd groeiden uit tot hits en behoren sindsdien tot ons collectieve geheugen. 

Maar Stevie's mix van grooves en aanstekelijke melodieën gecombineerd met jazz invloeden is niet alleen geschikt om op feestjes te draaien of keihard in de auto.

Veel van zijn stukken blijken ook een perfecte uitnodiging te zijn voor jazz improvisaties. 

Jasper Blom, Sean Fasciani en Felix Schlarmann spelen in een jazzbezetting met sax, bas en drums uitsluitend composities van Stevie Wonder en brengen met hun programma WonderYears een ode aan een van de meest creatieve songwriters van de twintigste eeuw.

line up:

Jasper Blom - saxofoon

Sean Fasciani - bas

Felix Schlarmann - drums

 

 

Frans van der Hoeven invites Berthil Busstra en Marc Schenk.

 Alle drie groeiden op in te tijd van Ferry Maat's Soulshow op radio "Hilversum 3".In dit trio met de meesterlijk fenderpianist Berthil Busstra laat van der Hoevenzijn liefde voor de electro akoestische jazz van de 70's horen. Drummer Marc Schenk van de bekende urban jazz formatie Gare du Nord is de groove machine in dit Fender trio.

berthil  bustra.jpg

Berthil Busstra

 

Frans van der Hoeven -Bass- speel(t) (de) in Jasper Blom Quartet, Tineke Postma Quartet, the European jazz Trio, Jeroen van Vliet's Sikeda, Peter Tiehuis Trio;

Berthil Busstra-Fender -Piano- speel(t) (de) in The Great Eyeballs’, ‘Buzz Bros Band’ ‘The Jazzinvaders’

Marc Schenk -Drums- speel(t) (de) in Gare du Nord ,the Great Eyeballs, Buzz Brothers Band

Allen werden beïnvloed door muziek van Rogier van Otterloo met Rob Franken (Turks Fruit); Herbie Hancock’s Headhunters;Earth wind&Fire en Stevie Wonder

Frans van der Hoeven

Frans van der Hoeven

Jeromehol.jpg

jerome Hol trio

 

De line -up:

Boudewijn Lucas op bas,

Erik Kooger op drums

Jerôme Hol Gitaar.

Jerôme Hol Bio
De laatste jaren heeft Jerôme Hol zich in sneltreinvaart ontwikkeld tot één van demeest eigenzinnige gitaristen van zijn generatie. Jerôme is de vaste gitarist in de Hans Dulfer band en deelde ook het podium met o.a. Billy Cobham, Dr. Lonnie Smith,Michiel Borstlap, Dick de Graaf’s Cry Baby, en Teus Nobel Liquid Music Quintet.


Het nieuwe album “Sneak Peek” is een grote stap vooruit in de ontwikkeling van zijneigen geluid. Stevig gitaarvuurwerk waarin hij heavy metal sound weet te combinerenmet de warmte van de blues en de harmonische subtiliteit van jazz. Samen met bassistBoudewijn Lucas (Metropole Orkest, Michiel Borstlap Gino Vanelli) en drummer Erik Kooger (Michiel Borstlap, Gino Vannelli) geeft hij optredens vol heavy gitaar fusion, rock en blues.
Het album ’Sneak Peek’ staat op nr. 4 in de top 10 van de best verkochte jazzplaten van het jaar 2017 bij Platomania.


 

 

 
STORMVOGEL

STORMVOGEL

 

 

STORMVOGEL

Stormvogel (*1968) is een artistieke duizendpoot en in lichte muziek actief als progjazz-toetsenist, componist en concertorganisator. Geïnspireerd door uiteenlopende muziekvormen uit alle tijden en windstreken, ontwikkelde hij een eclectische speelstijl, vol avontuur en bezieling. Na zijn studie (bij Karel Boehlee), werkte hij in binnen- en buitenland met artiesten als Joseph Bowie (Funkedelic) Lucas van Merwijk, Theodossii Spassov, Tommy Smith, Chander Sardjoe, Oene van Geel, Tineke Postma, Niladri Kumar, Eef Albers, Nabil Khemir, Ben van den Dungen, Roman Stolyar, Jeroen Pek, Onno Witte, Ruud Breuls, Leo Janssen, Wieke Garcia, Faut Pas Ballet en Samadhi Dance Company

 

SANNE RAMBAGS MUTIDA

"MUDITA BETEKENT SYMPATHISCHE VREUGDE.

HET IS HET VOELEN VAN VREUGDE VOOR HET GELUK EN SUCCES VAN ANDEREN.

In deze uitzonderlijke bezetting worden de muzikale achtergronden van drie jonge muzikanten verweven in één geluid. Zangeres Sanne Rambags, pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits verkennen de grenzen van hun instrument. Met hun warme klanken en melancholische improvisaties zijn ze in staat een breed publiek te raken en een bijzondere sfeer te creëren. Door het minimalistische spel en de vrije composities is geen enkel concert hetzelfde, op één enkel aspect na: de magie die ontstaat tijdens het musiceren.

In april 2018 is hun eerste album Listen To The Sound Of The Forest bij het Nederlandse label ZenneZ Records uitgekomen. De composities op het debuut album van Mudita zijn vertalingen van het geluk dat voelbaar is wanneer je in verbinding staat met jezelf en iedereen om je heen. Composities over zoeken, verlangen en loslaten met de natuur als grootste bron van inspiratie."


 

JEROEN PEK meets JASPER VAN ’T HOF (Boy Edgar Prijs 2018) Jasper van ’t Hof/toetsen – Jeroen Pek/fluiten – Joris Teepe/bas – Onno Witte/drums

Speciaal voor een spetterende opening van de tweede reeks Garden Sessions in Grand Cafe Metropole te Arnhem, heeft jazzfluitist Jeroen Pek een wel heel uniek kwartet samengesteld. Toetsentovenaar en Boy Edgar Prijs winnaar 2018 Jasper van ’t Hof is daarin een belangrijke smaakmaker. Met bassist Joris Teepe en drummer Onno Witte staat dit viertal garant voor een avontuurlijke en energieke jazz ontmoeting die niet gemist mag worden!

Jasper van ’t Hof heeft zich binnen alle stijlen van freebop tot jazzrock, free-jazz en fusion begeven en laat zich ook na vijftig jaar niet op een bepaalde richting vastpinnen.” Aldus het juryrapport Boy Edgar Prijs 2018. Met honderden composities en een enorme rij platen/cd’s op zijn naam behoort autodidact en muzikale avonturier van ‘t Hof al meer dan 50 jaar tot de absolute top van de Europese jazz. Reeds in de jaren 60 van de vorige eeuw maakte hij furore met Association PC van drummer Pierre Courbois. Al snel ontwikkelde hij zich als een pionier van de Europese jazz-rock en speelde met geestverwanten als Jean Luc Ponty, Eef Albers, Philip Catherine, Jan Akkerman, Aldo Romano en Didier Lockwood. Al snel volgden ‘experimentele’ Amerikanen als saxofonisten als Bob Malach, Ernie Watts, Archie Shepp en Joe Farrell en later bassisten Steve Swallow en John Lee, drummers Gerry Brown en Alphonse Mouzon, fluitist Jeremy Steig en de Braziliaanse percussionist Airto Moreira. Met de naar Europa verhuisde saxofonist Charlie Mariano vormde Van ’t Hof in 1973 de internationaal spraakmakende band Pork Pie met verder Philippe Catherine (gitaar), Aldo Romano (drums) en Jean François Jenny-Clarke (bas). De ‘worldfusion’ groep Pili Pili waar o.a. saxofoniste Tineke Postma en zangeres Tutu Puoane ook deel van uitmaakte, betekende een volgend hoogtepunt. Van meer recente datum zijn het ‘1/4tet’ met saxofonist Dick de Graaf, bassist Stefan Lievestro en drummer Jamie Peet, de samenwerking met saxofonist Paul van Kemenade en de groep van de Duitse saxofonist Paul Heller. https://www.jaspervanthof.com/

Door zijn powerplay, virtuositeit, een enorm pallet aan dynamiek en een volstrekt eigen geluid wordt Jeroen Pek internationaal gezien als een van de meest toonaangevende jazzfluitisten van dit moment. Met zijn zeer uiteenlopende projecten –zoals: 6 Spoons-1 Kitchen, Jeroen Pek European Quartet, Jeroen Pek Band en PitchWhiteStorm- toerden hij in Europa, Noord Afrika en de USA en produceerde een stevige lijst cd’s. Momenteel toert Jeroen met twee internationale formaties, Pitch Plot 4 (met de New Yorkse bassist James Cammack (Ahmad Jamal, Youssou n`Dour) en Jeroen Pek Quartet (met o.a. de Franse helden gitarist Serge Lazerevitch en bassist Jean-Luc Lehr). Als side-man speelde hij o.a. met Nueva Manteca, drummer Pierre Courbois, Onno Witte’s Wildcard, Egyptische toestenist Fathy Salama en Catalaanse bassiste Giulia Valle. Jeroen is twee maal genomineerd voor de compositie prijs van het prestigieuze Thelonious Monk Intitute of Jazz in Washington D.C. (US). Daarnaast is hij docent fluit op de jazz afdeling van het ArtEZ conservatorium in Arnhem (NL) en verzorgde onder meer master classes op het Liszt Conservatorium in Budapest (H), Flute Festival Gland (CH) en Flute Convention Milano (I) . www.pitchplotmusic.com

Bassist Joris Teepe opereert al jaren vanuit Amsterdam en New York. Hij heeft daarmee een enorm netwerk aan musici van naam opgebouwd. Zo speelde (en veelal nog steeds) met o.a. Randy Brecker, Tom Harrell, Benny Golson, Billy Hart, Chris Potter en de laatste drummer van John Coltrane, Rachied Ali met wie hij 3 CD’s opnam. De CD “Conversations” van het “Trio of Liberty” dat hij al 25 jaar samen met saxofonist Don Braden leidt, werd in 2017 door het magazine Down Beat uitgeroepen tot CD van het jaar. Joris schreef meer dan 100 composities voor kleine bezettingen, big-bands, symfonie orkesten en koren. In New York runt hij zijn eigen big band dat exclusief zijn werk speelt. Daarnaast is hij producer en jazz educator (Queens College New York, hoofd van de jazz afdeling van het Gronings conservatorium en diverse internationale gastdocentschappen). www.joristeepe.com

De Nederlandse drummer Onno Witte staat te boek als een muzikale omnivoor met een stevige internationale staat van dienst. Hij toerde in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Afrika met een breed scala aan bands zoals de batucada groep Medicamento, Randal Corsen’s Cross Curents, jazz-rock bands als PitchWhiteStorm en Alter Ego, akoestische jazz zoals WO IV en het Jeroen Pek Quartet, ethnic jazz met 6 Spoons, 1 Kitchen. Onno Witte maakt ook deel uit van Pitch Plot 4 (feat. James Cammack). Zijn eigen project, Onno Witte’s Wildcard, met gast spelers als de Duitse saxofonist Volker Winck is een van de opvallende high-lights in zijn loopbaan. www.owme.nl

  •